Luchtstromen

Passaten, moessons en andere windstromen intekenen op een papieren bordje

Door Knillis van der Schaaf

Met deze activerende werkvorm kun je Leerlingen een zeer abstract onderwerp als de atmosferische luchtcirculatie bijbrengen met behulp van een actieve (en tastbare) werkvorm. Het idee is dat leerlingen de theorie van
windstromen beter zullen onthouden als ze lijnen etc zelf moeten intekenen op een afbeelding van de aarde.
Je kunt de opracht zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wil doorte varieren welke onderdelen ingetekend moeten worden en wat je zelf al van te voren aanbrengt. In de afbeelding hierboven zie je zelfs de luchtcirculatie met de Hadley cell op de zijkant ingetekend. Je kunt verder gaan door na de standaard situatie ook een moessonsituatie te laten intekenen.