Tijdschalen

Geologische tijdschalen met foto’s
door Willem van Ham

De vorming van een landschap kent enorme variaties in tijdsduur uiteenlopend van luttele seconden tot honderden miljoenen jaren.
In deze opdracht zet je leerlingen aan de slag om een rangorde te maken naar tijdsduur van de totstandkoming van verschillende landschapsvormen. Dit doen zij door speelstukken van verschillende tijdschalen te koppelen aan afbeeldingen van landschapsvormen. Doordat leerlingen de tijdsduur van de verschillende vormen met elkaar moeten vergelijken – om zo tot een rangorde te komen – wordt een discussie aangewakkerd over de tijd die de onderliggende processen nodig hebben gehad om dit landschap te vormen. Het gebruik van speelstukken werkt hierbij drempelverlagend om al discussiërend de rangorde te wijzigen.


Bronnen/kaarten en ander lesmateriaal bij deze werkvorm

[] Werkblad met landschapsfoto’s [word)>>>

[] Werk en knipbladen bij deze werkvorm >>>